Óriás origami

Micsoda?

Papírhajtogató pályafutásom során többször is volt szerencsém szokatlanul nagy méretű papírból dolgozni. Elsőre nem gondolná az ember, de ekkora méretarány esetén merőben másképp viselkedik az anyag. A papír saját súlya a megszokottnál sokkal többet „nyom a latban”, a kész modell állékonysága pedig ennek arányában csökken. Ezért alapvetően eltérő stratégiával kell hozzálátni a munkához, úgy a modellválasztás, mint a hajtogatási technika vonatkozásában. Nem is gyakran készülnek ilyen nagy méretű modellek. Amikor mégis, akkor általában megrendelésre (kiállítási installációkhoz), vagy kiemelt origamis eseményekre (éves találkozókra). Ezen események közös vonása, hogy általában rövid ideig tartanak, így a nagyközönség csak ritkán találkozhat óriás modellekkel.


Tyrannosaurus rex csontváz Kölesden

Zsebe József barátommal 2003 augusztusában minden addigi saját próbálkozásunkat felülmúló vállalkozásba fogtunk. Célunk Issei Yoshino (1964-1996) stílusteremtő Tyrannosaurus rex csontváz modelljének elkészítése volt, 21 db 2x2 méteres, négyzet alakú papírból. Ebből a méretből egy feleakkora csontváz készülhetett, mint amekkorára a gigászi őshüllő kifejlett példánya nőtt egykor. Külföldön készültek már élethű méretarányú verziók is (Yoshino T. rex csontváza népszerű téma a nagyléptékű origamival próbálkozók körében), ezek azonban már látható állékonysági problémákkal küszködtek. Mi a korábbiaknál szebb végeredményt szerettünk volna elérni.

Alapanyagunkat a Dunapack által rendelkezésünkre bocsátott erős csomagolópapír képezte, melyet ezúton is szeretnénk megköszönni. A kész modell szilárdságának növelése érdekében a vizes hajtogatás egy speciális fajtáját alkalmaztuk: tiszta víz helyett tapétaragasztós vízzel itattuk át a papírt. Száradás után az elemeket egy előre meghajlított acélrúdra fűztük fel. Több napon át tartó, igencsak fárasztó fizikai munkánkat végül siker koronázta, a kitűzött célt teljesítettük. Persze a munka során szerzett új tapasztalatok birtokában legközelebb néhány dolgot még ügyesebben fogunk megoldani. A csontváz egyébként azóta is a kölesdi művelődési ház egyik emeleti termében lakik, ahol szívesen megmutatják az érdeklődőknek.

Cím: 7052 Kölesd, Kossuth tér

Tel.: 74/436-050 vagy 74/436-013

Megtekinthető: munkanapokon 8.00 - 16.00 óráig

Tyrannosaurus rex csontváz

A kész csontváz
Modell: Issei Yoshino © 1989
Készítették: Zsebe József és Budai Péter, 2003
Fotó: Budai Péter, © 2009


Nagyméretű origami karácsonyfák

mikor a papírból újra fa lesz...

2012 novemberében azzal a kéréssel kerestek meg, hogy egy áruházlánc karácsonyi díszletéhez készítsek nagyméretű hajtogatott karácsonyfákat. Mivel az ehhez hasonló kihívások korábban is közel álltak hozzám, igent mondtam a felkérésre. Az óriás origamik esetében szinte mindig felmerülő váratlan fordulatok természetesen nem maradtak el, de a korábbi tapasztalatoknak köszönhetően gond nélkül sikerült megoldani ezt a feladatot is. Végül a vállalt határidőre elkészült a 10 db másfél méter magas hajtogatott fenyőfa, melyeket az ország különböző pontjaira szállítottak, ahol más origami modellek társaságában kerültek kiállításra.

nagyméretű karácsonyfák

Nagyméretű karácsonyfák „erdeje” (átadáskor)
Modell: © Francesco Guarnieri, 2011
Kivitelezés: Budai Péter, 2012
Fotó: © Budai Péter, 2012

feldíszítve az egyik kiállítási helyszínen

Az egyik kiállítási helyszínen feldíszített fa