Szabályos beosztások

Bevezetés

Időnként előfordul, hogy egy-egy modell kiindulási lépéséhez szabályos beosztású hálózatot kell létrehozni a papíron. Ezt természetesen elvégezhetjük vonalzó és ceruza segítségével, de ezek nélkül sem lehetetlen a feladat megoldása.

Hogyan lehet kizárólag hajtogatással felosztani egy négyzetet „n” darab egyenlő részre? A kettő hatványai esetében a kérdés banális, hisz egyszerűen elég csak kaszkádszerű felezési sémát alkalmazni. No de mi a helyzet a többi esetben? Ezekhez már komolyabb geometriai trükkök szükségesek, néhány jól megválasztott hajtás segítségével azonban ez sem ördöngősség. Az alábbiakban a harmadolás és az ötödölés egy-egy „receptje” kerül terítékre (melyek egyébként nem az egyedüli kizárólagos lehetőségek). További felezésekkel így már könnyen hat, illetve tíz egyenlő részre is fel tudjuk osztani négyzet alakú papírunkat...

A témakör iránt mélyebben érdeklődőknek ajánlom a Robert Lang által kifejlesztett ReferenceFinder nevű programot, ami bármely megadott ponthoz vagy vonalhoz képes közelítő hajtogatási eljárást szerkeszteni. Sőt mi több, még diagrammot és leírást is generál!

Az alábbi diagramm kizárólag személyes használatra tölthető le!
Minden más esetben a hozzájárulásom szükséges.

| harmadolás | ötödölés |

Harmadolási recept

Az alábbi diagramm kizárólag személyes használatra tölthető le!
Minden más esetben a hozzájárulásom szükséges.

| harmadolás | ötödölés |

Ötödölési recept


Segíthetsz az oldal népszerűsítésében!

Kattints a Tetszik/Like gombra, és oszd meg ismerőseiddel is a budaiorigami.hu Facebook oldalát!

×