Kezdőlap

Új magyar origami könyv

2015. június 27.

Örömmel adom hírül, hogy a napokban újabb magyar kiadású origami könyv jelent meg Zsebe József barátom jóvoltából. A Papírfoma (Paper & Form) című, angol és magyar nyelvű kiadvány nem titkoltan a gyakorlottabb hajtogatók táborát célozza meg, a benne található 13 eredeti és ötletes modell (egy kivétellel állatfigurák) leírására már bizonyára sokan fenték a fogukat, akik rendszeresen látogatják József Flickr oldalát. A könyv egyébként nem csak beltartalmát tekintve, hanem kivitelezésében is nívós: színes, számítógéppel rajzolt leírásai jól érthetőek, a keményfedeles borítás pedig komoly kiállást ad a kötetnek. A könyvet egyelőre a francia Origami Shop weboldalon lehet megrendelni (a későbbiekben remélhetőleg még bővül majd a beszerzési lehetőségek listája).

Zsebe József: Papírforma (címlap)
Zsebe József: Papírforma (tartalomjegyzék)

Origami a Természettudományi Múzeumban

Yoshino T-rex csontváza igazi dinók közé került

Amikor 2003-ban Zsebe József barátommal elkészítettük Issei Yoshino Tyrannosaurus rex csontváz modelljének „fél-életnagyságú” változatát Kölesden, egy kósza gondolatként felmerült, hogy milyen jó lenne ezt egyszer a Magyar Természettudományi Múzeumban is megismételni. A sors úgy hozta, hogy pár éve a Retyezát hegységben sátorozva összetalálkoztam Főzy István főmuzeológussal, akinek később említést tettem a kölesdi papírcsontvázról...

...aztán 2013 augusztusában egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy a múzeum kiállítóterében hajtogatjuk az akkor szinte napra pontosan 10 éves kölesdi T-rex testvérét, ami a Patagónia óriásai - argentin dinoszauruszok című időszaki kiállítás kísérő díszleteként kapott szerepet. A gondolat tehát végül valósággá vált: az origami T-rex csontváz „igazi” őshüllőcsontvázak mellett látható. Aki saját szemével szeretné látni őket, 2014. július 31-ig megtekintheti! Aki pedig egy egyszerűbb dinót szeretne hajtogatni, az kattintson a legújabb ingyenesen letölthető diagrammért!

A kész óriás T-rex békésen várja a kiállítás látogatóit

A kész óriás T-rex békésen várja a kiállítás látogatóit
Modell: Issei Yoshino © 1989
Készítették: Budai Péter és Zsebe József, 2013
Fotó: Budai Péter, © 2013


Vendégszereplés

újabb Montroll-könyvben

Sokáig álmomban sem gondoltam, hogy az origami-világ egyik jelentős alakja, John Montroll valaha is vendégszereplésre kér majd fel egyik könyvében... Ez a „sosemvolt álom” aztán egyszer csak megvalósult, és a 2011-ben megjelent Origami Worldwide című kötetben megjelent Nagybajusz úr. Az idén kiadásra kerülő Horses in origami című tematikus kötet kapcsán pedig újabb megtisztelő felkérést kaptam, ezúttal a Kentaur modellem jelenik meg az amerikai szerző könyvében. Köszönöm!

Horses in Origami
Origami Worldwide

Divat és hagyomány

avagy: Facebook tulipánt terem...

Annak örömére, hogy a honlap Facebook-oldalának követői már több mint százan vannak, az eddigi két ingyenesen hozzáférhető hagyományos modell leírása mellé egy harmadikat is feltöltöttem. A tavaszi jó idő örömére a tulipánt választottam. Jó hajtogatást kívánok! (Hogy kétszáz után mi lesz, azon még töröm a fejem, de biztosan előrukkolok valamivel akkor is.)

tulipán
egyszerű doboz
csapkodó madár

A tartalomról

Üdvözlöm a kedves látogatót! E honlap célja eddigi papírhajtogató tevékenységem legjavának bemutatása. Bepillantás nyerhető például könyveim tartalmába, a galériában pedig megtekinthető több általam hajtogatott origami figura fotója (saját és mások által tervezett modellek egyaránt). Néhány modellem elkészítésének leírása szabadon hozzáférhető, és számos további diagrammot kínálok megvásárlásra.

„Közérdekű információ” gyanánt feltettem az oldalra a modellek elkészítését leíró fázisrajzok (diagrammok) jelrendszerének leírását, valamint az alaphajtások bemutatását is. Az origami világában való további webes kutakodásra a linkajánló tartalmaz tippeket.


Origami munkásságomról

A papírhajtogatással még kisgyermek koromban találkoztam először, Pataki TiborPapírcsodák” című könyve révén. Később, úgy 9-10 évesen elkezdtem saját modelleket tervezni. Az évek során ez komoly hobbivá fejlődött, időközben újabb és újabb technikákat lestem el a külföldi mesterektől (a legnagyobb hatást talán John Montroll, Robert Lang, Marc Kirschenbaum és Jeremy Shafer munkái tették rám, de a listát folytathatnám). A tanultakat saját ötleteimmel vegyítve munkáim egyre kifinomultabbá és érettebbé váltak. Szép lassan külhonban is elismert művelője lettem a papírhajtogatás művészetének, több alkalommal meghívott vendégként vettem részt nemzetközi origami-találkozókon.

Mindeközben itthon számos kiállítással mutattam be a papírhajtogatásban rejlő lehetőségeket országszerte. Ebben az időszakban rengeteg bemutató és origami-oktatás is fűződik a nevemhez. Az origamit népszerűsítve sokszor (talán egy életre is elégszer...) szerepeltem helyi és országos újságokban, valamint tévéműsorokban. Az úttörők (mint például Karlócai Mariann és Pataki Tibor), valamint a Magyar Origami Kör munkássága mellett így talán nekem is érdemem a papírhajtogatás magyarországi ismertségének és elismertségének bővítése.

Néhány éve már csak „csökkentett módban” origamizok, rendelkezésre álló szabadidőmet inkább természetjárásra fordítom. Érdekes, illetve kihívást jelentő hajtogatási feladatokat megfelelő díjazás fejében, idő függvényében vállalok, bemutatókat és egyéb médiaszereplést azonban már nem.