Diagrammok

Kínálat

Számos fázisrajzot elérhetővé tettem ezen a honlapon. Néhányuk szabadon hozzáférhető, a többi pedig megvásárolható (további részletek a belinkelt aloldalakon).


Háttér

Az origami modellek elkészítésének folyamatát többféleképp lehetséges dokumentálni a szélesebb nyilvánosság számára:

Diagrammok

A leginkább elterjedt, klasszikus forma egymást követő fázisrajzok segítségével mutatja be lépésről lépésre a hajtogatás folyamatát. Használatukhoz előbb bele kell tanulni a jelek értelmezésébe. Ez nem lehetetlen, de kell hozzá bizonyos affinitás - részben azért is, mert egyes jeleknek többféle variációja is közhasználatban van. Az igazi hátrányt azonban a rajzok elkészítése jelenti. Mindegy, hogy kézzel vagy számítógéppel áll neki az ember, nem kevés időt és energiát kell rászánnia. Számos modell valószínűleg pont a rajzolás eme „szelekciós hatása” miatt maradt ismeretlen. Esetenként elképzelhető, hogy jobb is így, ám minden bizonnyal volt olyan modell, ami jobb sorsra lett volna érdemes.

Videók

A legkézenfekvőbb ötlet élő egyenes adásban rögzíteni a hajtogatás menetét. Néhány éve még elég reménytelen vállalkozás volt ilyesmiben gondolkodni, manapság viszont az aránylag elérhető áron kapható digitális készülékekkel már szinte gyerekjáték. Az internetes videómegosztók ezzel párhuzamosan nagyszerű (és egyszerű) lehetőséget adnak felvételeink közzétételére. Így aztán nem meglepő, hogy egyre több az ilyen formában dokumentált modell.

Animációk

Az előző két módszer vegyítése révén kiküszöbölhető a videón olykor esetleg zavaró kéz jelenléte, ugyanakkor megőrizhetők a diagrammok időnként áttekinthetőbb jelölései. Sajnos az animációk elkészítése még a diagramm-rajzolásnál is macerásabb munka. Ezért - bár voltak próbálkozások - szinte csak mutatóba találunk rá példát.

Hálódiagrammok

Talán a legkevésbé „felhasználóbarát” formátum, mégis van létjogosultsága. Komplikált figurák esetében ugyanis sok oldalnyi fázisrajzot lehet spórolni egy olyan induló ábrával, ami a modell struktúráját egy félig elkészített, majd széthajtogatott darab hajtáséleinek ábrázolásával mutatja be. Mivel a nehezebb modellek amúgy is a tapasztaltabb origamisok számára vonzóak, általában nem okoz gondot a hálódiagrammok használata. Ilyenformán értelmezhetjük őket egyfajta „belépő tesztnek” is. Az esetek többségében egyébként a befejező lépéseket szintén az olvasóra bízzák.