Sáv-hajtogatás

Háttér

Néhány téma meghajtogatása bizonyos mértékű „csíkozást” vagy „pöttyözést” igényel. Ezt a kihívást a komolyabb origami művészek a papír két (eltérő színű) oldalának váltogatásával oldják meg. Frappáns példákat találhatunk John Montroll és Marc Kirschenbaum több modellje esetében, s persze mások munkáiban is (néhány ezek közül megtekinthető a galériában).

Számomra ebben a vonatkozásban az első igazi nehéz feladatot a Magyar Köztársaság címere (lásd a galériában) origami verziójának tervezése jelentette. A címerpajzs bal oldalának sávozását szerettem volna „tisztán” megoldani: szabályos párhuzamos sávokkal, zavaró élek nélkül. Az már csak hab volt a tortán, hogy a másik oldal kettőskeresztjét is ugyanabból a papírból szándékoztam kihajtogatni. A feladat tehát minden addiginál összetettebb volt, a kitűzött célokat azonban végül majdnem teljes mértékben teljesíteni tudtam (a kettős keresztbe került néhány plusz hajtásél).

Pár évre rá utánagondoltam egy kicsit a szabályos sávozás origamis hátterének, és sikerült egy aránylag egyszerű algoritmust találnom tetszőleges számú páros és páratlan sáv egyetlen papírból történő meghajtogatására, melyet az alábbiakban közzéteszek.

Zebra

Zebra (a modell diagrammja letölthető)
Tervezte és hajtogatta: © Budai Péter, 2002

Az alábbi diagramm kizárólag személyes használatra tölthető le!
Minden más esetben a hozzájárulásom szükséges.